Er zijn veel situaties waarin ‘vertrouwen’ heel handig is. Het wordt regelmatig tegen mij gezegd; “Heb vertrouwen in dat het goed komt.” of “Heb vertrouwen in dat je klanten krijgt.” of “Laat de controle en perfectionisme maar wat varen….”.

En regelmatig denk ik dan: “Dat kun je nu wel zeggen, MAAR klopt het wel echt?” en “Oké, ik wil wel vertrouwen hebben, maar HOE DAN?”

Ziek
Vorige week lag ik ziek op bed met een buikgriep. Niet zo’n pretje en gedurende de eerste twee dagen had ik veel koorts en ook veel pijn in mijn rug. Eerst zat ik in verzet; wilde ik niet ziek zijn en het liefst nu weer beter. Dat verzet vond natuurlijk plaats in mijn hoofd. Ik realiseerde mij dat dit mij niet hielp en bovendien dat ik kon vertrouwen op dat mijn lichaam dit wel zou oplossen. En ik accepteerde dat ik ziek was, veel pijn had en de situatie zoals die op dat moment was. Ik hield op met het ‘niet willen ziek zijn’ en de situatie anders willen hebben dan het op dat moment was.
Vanaf dat moment was er een overgave aan alles wat ik op dat moment voelde, ook al was het geen pretje. En de overgave maakte dat mijn lichaam direct minder pijnlijk aanvoelde – alhoewel de pijn op dat moment nog niet minder was… Dat is dus wat overgave kan doen; doordat het mijn verzet tegen de pijn en de misère weghaalde, werd het gelijk minder.
Wonderlijk… of niet?

Overgave en vertrouwen
Dit is ook toe te passen in dagelijkse situaties. Regelmatig zit ik in situaties die ik niet prettig vind, waar ik eigenlijk niet mee wil dealen en het liefst mijn kop in het zand steek of wegloop. Bijvoorbeeld een strubbeling met een collega of een project wat stroef loopt. Ik wil dan niet in die situatie zijn; en de (onbewuste) gedachte ‘ik wil dit niet’ creëert mijn eigen ‘misère’.
Op het moment dat ik dit realiseer, is het de kunst om de situatie zoals die op dat moment is, totaal te accepteren. Geen verzet meer. Dit is de realiteit. En even niet-doen. Immers, zolang ik vecht, boos bent, ontevreden of de situatie anders wil ‘hebben’ dan dat die momenteel is, ben ik niet open… En tegelijkertijd kan ik ook niet zomaar aan deze toestand voorbij (mijn boodheid, vechtlust, ontevredenheid). Dat is de paradox…

Vanuit vertrouwen doe je anderen dingen
Er zijn altijd twee polen: yin en yang; het ontvangende, vrouwelijke oerprincipe en het mannelijke principe van de doelgerichte actie. Elk van deze heeft een eigen, onmisbare waarde. Het is de kunst van het juiste ding op het juiste moment. Mijn ervaring is dat de doelgerichte actie vanuit de acceptatie van de huidige situatie veel prettiger is en vaak ook beter werkt. Bijvoorbeeld: Als ik vanuit vertrouwen en acceptatie mijn collega bel waar ik een strubbeling mee heb, dan ben ik in staat beter het gesprek te voeren en opener te zijn naar de ander, en zelf ook helderder en direct te spreken, dan als ik nog in het verzet zit en het allemaal anders wil hebben.

Hoe kom je van controle naar vertrouwen?
Ik kan je een paar hints geven om van controle naar vertrouwen te komen. Alleen is het niet afdwingbaar. Ik doe een poging en lees graag van je of dit voor jou hout snijdt.

1.    Zie in dat je in niet acceptatie zit (in verzet, je wil de situatie anders hebben, je bent gefrustreerd over de situatie); pas als je je eigen gedrag / houding doorziet, kun je bewust ermee omgaan.
2.    Sta stil bij het hier en nu; zoals de situatie nu is. Adem in en uit, en zie in dat het is zoals het is (NU) en dat jouw gedachten daarover (de muppets in je hoofd) niks toevoegen.
3.    Voel in je lichaam wat je ervaart; blijf voelen, ook als er gedachten, emoties, gevoelens opkomen die je (eigenlijk) niet wil hebben. Boosheid, frustratie, etc. Blijf bij die lichaam sensaties stilstaan. Er hoeft niks anders te zijn dat dat het is. Als dit lukt, ben je in vertrouwen.
4.    Kijk nu welke handelingen of woorden van hieruit ontstaan. Uit je boosheid, wees gefrustreerd (en breng het in contact). En als je dit doet… blijf in contact met je lichaam en je weten ‘dat jij niet de boosheid / frustratie / …’ bent, maar dat dat slecht een aspect is in jou die zich manifesteert.

Deel jouw ervaring!
Ik ben benieuwd hoe jij bij jezelf controle en vertrouwen ervaart?
En wat doe jij als je doorschiet in jouw perfectionisme of controle?

Reageer in de antwoord-box hieronder.

Warme groet,

Barbara


  4 replies to "“Heb vertrouwen” is makkelijk gezegd; ook makkelijk gedaan?"

  • M

   Interessante blog. Krachtiger om kunnen gaan met situaties door je er eerst aan over te geven.

   • admin

    Hoi M, het lijkt tegenstrijdig, maar is het niet….

  • Chrisja

   Laatst kreeg ik een mail waarin aan mij werd gevraagd om bepaalde situatie niet alleen te ervaren en los te laten. Juist is de les om in ervaring te accepteren. Ik las daarna alles wat ik over accepteren kon vinden. En ja de situatie veranderd en het accepteren toelaten , maakt dat er vertrouwen ontstaat dat het leven zich leeft precies zoals het is. De negatieve lagen zijn er niet meer omdat het niet kan aanhaken. Het geeft ruimte voor de schoonheid wat in alles aanwezig is.
   kreeg wel een oude mooie tekst erbij vertrouw in Allah en bindt je kameel wel vast.
   Dank je voor de Blog

   • admin

    Dank Christa voor je reactie. Precies wat je zegt… mooi dat je dat ervaren hebt door een mail die je kreeg.

Comments are closed.